Laman Rasmi Info Sekolah Bestari SMK Abdul Rahman Talib

Projek Kereta Solar

KERETA SOLAR

Matlamat

Untuk mengkaji keupayaan tenaga solar untuk ditukarkan kepada tenaga yang boleh digunakan dalam bentuk kuasa elektrik dimana boleh digunakan untuk mengerakkan motor elektrik.

Objektif

·         Memberi pendedahan kepada para pelajar untuk membina sebuah model kereta solar.

·         Mempersiapkan diri pelajar untuk menyertai pertandingan kereta solar di peringkat daerah dan kebangsaan.

·         Menerangkan asas pembinaan kereta solar dengan teliti dan menerangkan bagaimana ia berfungsi.

·         Mewujudkan kesedaran tentang penjimatan sumber elektrik

Strategi Pelaksanaan

·         Penggunaan peralatan / mesin di bawah pengawasan guru.

·         Memastikan peralatan adalah dalam keadaan baik.

·         Meletakkan kembali peralatan ke tempat asalnya selepas menggunakannya.

·         Membersihkan meja kerja selepas proses diselesaikan.

Pembinaan kereta solar mini

1.      Kereta solar mini dibina daripada bahan yang terdiri daripada “chemical wood” sebagai bahagian bawah dan badan kereta kerana “chemical wood” merupakan bahan yang paling ringan.

2.      Kereta solar digerakkan dengan motor d.c.

3.      Kuasa elektrik dibekalkan oleh panel solar.

4.      Bentuk kereta solar ialah bentuk “aerodynamic” untuk mengurangkan penggeseran udara.

5.      Tayar yang nipis digunakan untuk mengurangkan berat dan meminimumkan geseran.

Kesimpulan

Bengkel Kebitaraan Sains bagi “Solar Car” telah memberikan input-input yang amat berguna bagi menambahkan pengetahuan yang lebih mendalam mengenai kereta solar.  Selain itu, ia memupuk semangat kerjasama dan interaksi antara pelajar .

Last Updated on Monday, 02 August 2010 14:48

Tetamu Online